iasi, romania, homemade, soaps, cosmetics


Sunday, April 19, 2015

Uleiurile esentiale si sapunul


Cei care deja am facut cateva transe de sapun acasa, stim ca uneori uleiurile esentiale (la fel ca si substantele colorate) ne pot juca feste, iar rezultatul final sa nu fie pe masura asteptarilor. 

Parfumurile unor uleiuri esentiale (mai ales citricele) dispar cu totul in sapunul preparat prin metoda la rece, ca si cum nici nu le-am fi adaugat. Pe internet se gasesc tot felul de procedee menite sa prelungeasca durata parfumului acestor uleiuri in sapun (folosirea de fixatori precum patchouli, adaugarea unor cantitati mai mari - duble sau chiar triple din acel ulei esential, sau adaugarea uleiului esential in rebatch - o reprocesare la cald a sapunului). 
Desi unele din ele functioneaza intr-o mica masura, rezultatele sunt totusi nemultumitoare. Probabil, ca si mine, v-ati intrebat de ce? Cum putem evita acest lucru? Si cum putem identifica acele uleiuri esentiale care isi vor pastra mirosul in produsul final, fara a face o transa mica de proba?

Iata cateva dintre raspunsurile la care am ajuns:

Parfumul unui ulei esential este dat de compusii chimici care intra in alcatuirea lui. De regula, un ulei esential este alcatuit din:
  • Hidrocarburi terpenice (monoterpeni, sesquiterpeni)
  • Compusi oxigenati ai hidrocarburilor terpenice (alcooli monoterpenici, alcooli sesquiterpenici, fenoli, aldehide, ketone, esteri, lactone, eteri, oxizi etc.)
Unii compusi reactioneaza cu solutia alcalina, altii nu.

De exemplu, alcoolii nu reactioneaza.
Uleiul esential de lavanda contine aproximativ 30 % linalool. Foarte probabil ca in produsul final, mirosul de linalool va persista si dupa saponificare.
Cum recunoastem un alcool? Un alcool are terminatia OL, dar lucrurile nu sunt atat de simple, pentru ca si unii fenoli au terminatia OL, asadar nu trebuie confundati. De fapt, fenolii sunt hidrocarburi aromatice care au atasata o grupare hidroxil (HO). Desi seamana cu alcoolii ei nu sunt alcooli, si dupa cum vom vedea, se comporta diferit de acestia in mediul alcalin.

Dar sunt alti compusi care reactioneaza cu solutia alcalina, cum ar fi esterii.
Acestia sunt ei insisi rezultatul reactiei dintre un acid si un alcool. In mediul alcalin, esterii se vor rupe. Acidul participa la reactia cu soda caustica si da nastere la o sare (care este de obicei inodora), iar alcoolul nu participa in reactie, pastrandu-si totodata si mirosul.
Cum recunoastem un ester? Un acid are terminatia in IC (acid acetic) iar un alcool are terminatia OL. Denumirea esterului va contine de fiecare data 2 termeni, derivati din compusii de reactie. Asadar, terminatiile se schimba dupa cum urmeaza: OL devine YL, iar IC devine ATE, un ester fiind usor de recunoscut dupa denumirea sa: linalyl acetate (lavanda contine aproximativ 33% linalyl acetate), benzyl benzoate (yasomie, ylang ylang), benzyl salicilate (iasomie), methyl salicilate (wintergreen), cinnamyle acetate (scortisoara).

Fenolii si acizii reactioneaza de asemenea cu solutia alcalina, producand saruri inodore. Uleiurile esentiale care contin fenoli si acizi in proportii mai mari is vor pastra mirosul in mai mica masura dupa reactia de saponificare. Eugenol, carvacrol, thymol, vanillin - sunt exemple de fenoli.

Ce se intampla insa cu citricele? Daca luam exemplul uleiului esential de portocala, o mare parte din mirosul acestuia este dat de limonene - o hidrocarbura terpenica. O caracteristica esentiala a hidrocarburilor terpenice este ca in contact cu aerul si umezeala sunt extrem de instabile. Prin oxidare, limonene se transforma in carveol, carvone si oxid de limonene. Deci nu neaparat reactia cu soda caustica determina disparitia mirosului, ci faptul ca sunt extrem de reactive in prezenta aerului, umezelii si temperaturii (si deci foarte volatile).

Daca nu stim compozitia chimica a uleiului, o metoda simpla de a testa persistenta mirosului in mediul alcalin este sa preparam o cantitate mica de solutie alcalina si sa picuram in ea cateva picaturi de ulei esential. Dupa ceva timp se poate mirosi solutia, pentru a vedea rezultatul.

Este foarte important ca orice ulei esential pe care il cumparam sa fie insotit si de o fisa tehnica care sa specifice originea uleiului, modul de obtinere, zona de cultivare, gravitatea specifica si compozitia chimica. Aceste informatii ne confirma autenticitatea produsului si ne ajuta sa il folosim in mod corespunzator.

Bibliografie:
roberttisserand.com/2011/06/essential-oils-in-soap-interview-with-kevin-dunn/
http://www.elemental.eu/ro/
http://www.essentialoils.co.za/components.htm

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Contact Form

Name

Email *

Message *